Fotografia alaturata a fost realizata la 26 noiembrie 1922 si surprinde momentul in care arheologul britanic Howard Carter si echipa sa se pregatesc sa deschida poarta spre Lumea de Dincolo a unui faraon pe care istoria il pastrase ascuns vreme de aproape 3.300 de ani. In viata, suveranul avusese putine de spus: a urcat pe tronul Egiptului in 1342 i.Hr., a domnit fara glorie noua ani si a murit in 1335 i.Hr., la varsta la care tinerii din ziua de astazi abia isi serbeaza majoratul; moartea lui insa l-a facut contemporan cu secolul XX si cu cele ce vor urma intr-o masura mai mare decat i-au facut razboaiele pe Alexandru Macedon sau pe Iulius Cezar.
Cea mai veridica imagine a fabuloaselor bogatii care l-au insotit pe Tutankamon in mormant rezulta dintr-o informatie de ordin pur statistic: a fost nevoie de 10 ani pentru catalogarea, transportul si conservarea lor. Dar povestea faraonului tinde sa fie egalata in notorietate de povestea celor care l-au adus la lumina. Lui Howard Carter i-au trebuit cinci ani lungi cat cinci decenii ca sa descopere complexul funerar. Bucuria descoperirii a ramas insa pentru putina vreme intacta: la nici un an de la eveniment, cinci membri ai echipei sale au murit, alimentand teoria potrivit careia tanarul faraon egiptean aruncase un cumplit blestem asupra celor care ar fi indraznit sa-i tulbure somnul.
Pe 5 aprilie 1923, celor cinci li s-a alaturat Lordul Carnavon, protectorul si sprijinitorul financiar al aventurii lui Carter, care a decedat in urma unei infectii respiratorii acute. Aceste disparitii succesive au declansat un neobisnuit val de isterie: sute de englezi care detineau obiecte provenite din piramidele egiptene s-au grabit sa se descotoroseasca de ele punandu-le la dispozitia British Museum.
Treptat, asupra mortii subite a unora dintre descoperitorii mormantului lui Tutankamon s-au formulat si interpretari plauzibile stiintific: la mijloc ar fi fost o infectie pulmonara numita histoplasmoza, provocata de inhalarea unei ciuperci microscopice toxice (Histoplasma capsulatum), prezenta in pesterile unde traiesc lilieci. Fapt este ca blestemul lui Tutankamon nu s-a confirmat decat in parte: majoritatea membrilor echipei lui Carter au trait mult si bine, unii atingand varste venerabile. Pana la urma, insa, cu totii au trecut de partea regelui descoperit de ei, pasind peste pragul clipei celei repede trecatoare, catre eternitate.
Foto: Keystone